Nyummmy; Ice Pop Buah Tembikai Buat Sendiri

03 July 2013

Ice Pop Buah Tembikai

Ice Pop Buah Tembikai Buat Sendiri

Potong kecil-kecil buah tembikai tanpa biji dan kisar dengan 'blander' untuk dapatkan pati tembikai. Boleh juga ditukar dengan tembikai susu atau lain-lain buah-buahan tempatan. Pastikan biji telah diasingkan.

  1. Resepi Ice Pop Tembikai
  2. 3 cawan pati tembikai (lebih kurang 1/4 - 1/2 biji tembikai)
  3. 1/2 cawan blueberry
  4. 1/2 cawan strawberry dicincang
  5. 1 biji kiwi dibuang kulit dan dihiris
  6. 1 biji peach dipotong dadu
  7. segenggam cherry dicincang

Sediakan acuan ice pop, dan masukkan setiap buah-buahan segar yang dihiris dan dipotong tadi. Kemudian tuangkan pati tembikai ke dalam acuan ice pop sehingga penuh. Letakkan batang ice pop dan masukkan ke dalam peti sejuk beku 'freezer'. Biarkan ia beku selama 6 hingga 8 jam.

Untuk penyediaan, tuangkan air suam beberapa saat pada acuan ice pop (untuk memudahkan ice pop ditarik keluar).

Selamat mencuba!


Source: Anak Alidz
Khadijah Firdaus
Superjo...Supermen...
Sudah baco...Harap komen...

7 comments:

  1. wah.. mesti sedap.. tgk pun mnrik.. :)

    ReplyDelete
  2. Nampak macam sedap, nak buat tu yang malas...hehe

    ReplyDelete