Nursing Strikes Dan Punca Puncanya (Early Weaning)

16 December 2012


Nursing Strikes Dan Punca Puncanya (Early Weaning)

Anda dan bayi telah beberapa bulan menjalani penyusuan susu ibu. Anda telah berjaya mengatasi beberapa masalah di awal penyusuan seperti latching, engorged breasts dll dan segalanya nampak lancar. Tiba - tiba, bayi anda seperti menolak penyusuan secara langsung dan akan mengamuk jika anda terus menyuakan payudara anda. Anda panik dan mula tertanya2.Adakah anak sy sudah mahu cerai susu? Adakah dia sakit?Atau susu saya tidak berkhasiat maka bayi sy menolaknya?

Penolakan penyusuan langusng oleh bayi biasanya berlaku pada umur 3 - 8 bulan.Ianya dipanggil NURSING STRIKE(sy beri singkatan NS) . Jika bayi itu hendak bercerai susu, ia akan mengurangkan jumlah penyusuan dgn sendiri secara beransur2 dan tidak akan mengamuk ketika disusukan. Bayi boleh dianggap hendak bercerai susu jika dia menunjukkan tanda2 penolakan telah berumur 9 bulan hingga 12 ke atas(umur di mana, bayi sudah mulai makan solid food).

Nursing strikes biasanya mengambil masa beberapa hari, tetapi ada kes hingga berminggu2.Agak sukar menemtukan punca sebenar nursing strikes dan selalunya, ia akan berlalu sendiri tanpa diketahui puncanya. Ramai ibu - ibu yang mengalah ketika nursing strike dan akan menyapih/menceraikan anak dari susu terutama jika bayi mereka telah berusia 6 bulan ke atas. Sebenarnya, bayi yang mengalami nursing strikes masih mahu menyusu secara langsung tetapi ia tidak boleh memberitahu anda apa yang tidak kena semasa penyusuan . Bayi yang mengalami NS, masih boleh dipujuk meneruskan direct feeding(df) tetapi ibu itu sendiri hendaklah bersabar dan berusaha serta tidak putus asa.

NS kadangkala boleh membuatkan ibu, bayi, ayah dan adik beradik lain menjadi stress apabila ia berlaku. Bayi boleh menjadi tidak gembira, sentiasa meragam dan sukar dipujuk walaupun tiada masalah kembung dll. Nursing strikes are frustrating and upsetting for everyone involved – mother, baby, dad, and siblings are all affected.Bagi ibu pula, akan mudah berasa sedih kerana NS boleh disalah erti sebagai bayi mahu berhenti df/menyusu.

Ibu jugak boleh mengalami masalah ketara jika bayi mengalami NS.Sesetengah bayi menolak df buat sementara waktu/beberapa hari dan si ibu mungkin perlu memberi ebm dalam botol kpd bayi.Oleh itu, ibu perlu memerah/pam susu dlm kekerapan yang sama dgn kekerapan bayi menyusu. Jika tidak, si ibu boleh mengalami masalah salur susu tersumbat(plugged ducts dan mastitis.
Pemerahan susu juga perlu selain dari mengumpul stok ebm buat bayi, ia juga sebagai supply maintenance apabila bayi kembali df dgn si ibu.

Semasa NS, jika boleh, elakkan memberi botol.EBM boleh diberi melalui sudu, picagari ataupun bekas kecil, SNS dan finger feeding system. Jika perlu memberi botol juga, pastikan puting yang digunakan menyerupai puting ibu suapa bayi mudah kembali df.

Punca - punca nursing stikes(NS):
•    Mastitis. Suplly susu ibu boleh berkurangan selepas demam/jangkitan dan kandungan sodiun/garam dalam badan boleh meningkat, menjadikan susu ibu sedikit masin.

•    Teething. Sesetengah bayi yang sedang tumbub gigi, mahu df dgn lebih kerap, tetapi sesetengah bayi, tidak mahu menyusu langsung.

•    Masalah kesihatan. Jika bayi menglamai hidung tersumbat, yis infection(thrush)sakit tekak atau sakit telinga, ia juga boleh mengganggu penyusuan. Jika masalah jangkita telinga yang menjadi punca, cuba menyusukan anak sambil bayi dlm keadaan duduk atau dlm posisi football.Jika hidung trsumbat dan juga ke sthrush,  dptkan rwtn dari klinik.Bayi yang sedang sakit juga lebih mudah menerima botol ketika ini kerana mekanisma menghisap puting botol lebioh mudah berbanding puting ibu.Jangan kecewa jika ibu2 sedang mengalami situasi ini.

•    Reaction to stress. Punca reaksi terhadap stress antaranya:
1.    Diganggu oleh adik beradik lain ketika menyusu
2.    Berpindah tempat baru
3.    Terperanjat oleh ibu overreacted apabila digigit ketika menyusu
4.    Stress ibu( masalah tempat kerja, masalah keluarga, kesedihan melampau)
5.    Ibu telah lama berjauhan dari bayi(atas urusan kerja dll)

•    Low milk supply. Disebabkan kesibukan/kurang mengepam atau si ibu jatuh sakit.

•    Slow milk let down reflect( menyebabkan bayi tidak sabar apabila menyusu)- jika boleh, stimulate nipple sebelum df supaya milk letdown reflect(LDR) lebih cepat

•   A change in the taste of the milk. Si ibu menyapu krim/perfume/bedak /sabun pada badan yang menyebabkan bau bdn ibu berubah.Penmakanan ibu juga boleh mempengaruhi bau susu ibu.

Khadijah Firdaus
Superjo...Supermen...
Sudah baco...Harap komen...

1 comment:

  1. Wow, terima kasih atas info yang sangat detail. Semoga dapat membantu ibu-ibu kat luar sana. :D

    ReplyDelete